Ode aan U2

U2. Ik weet nog goed waar ik de muziek van Bono en co voor het eerst hoorde. In de zesde klas van de lagere school. Bij meester Leo mochten we, ik geloof aan het einde van de week, een uurtje muziek draaien. Veel verder dan het nummer ‘Nederland die heeft de bal’ van André van Duin kwam ik in die levensfase (voetbal, voetbal, voetbal) niet, maar de meisjes in de klas waren meer dan ik bezig met muziek. “Ronnie, Je moet ‘Sunday Bloody Sunday’, een nummer van U2, kiezen”, zeiden ze.

U2? Oké, ik had er nog nooit van gehoord, maar ik krabbelde vervolgens onder de dwingende blikken van mijn lieftallige klasgenootjes toch maar ‘You Too’ op het opgaveformulier van meester Leo. Wist ik veel, en eigenlijk interesseerde het me ook geen barst. Het was immers bijna weekend, de bal ging weer rollen!

Hoe anders is dat nu. Ik woonde sinds mijn middelbareschooltijd tig concerten van de Ierse band met frontman Bono bij. In eigen land, maar ook in Duits- en Engeland. In juli 2017 bewonderde ik ze voor het laatst, in de ArenA. En weer zag ik het: de ware kracht van U2 ligt op de bühne. De ArenA, normaal een galmbak tijdens een concert, werd door Bono, The Edge, Adam Clayton en Larry Mullen omgetoverd tot een poptempel waarin U2 een hoogmis neerzette, waarin hun trouwe volgelingen dankbaar en devoot reageerden op hun hits en de complete uitvoering van het succesalbum The Joshua Tree.

Ik ken sinds een jaartje vier van hun grootste fans. Maar ik weet niet of u ze al kent. De mannen van LikeU2, gitarist Leon Claessens uit Roermond, zanger Hans Reinders uit Weert, bassist Emiel Joosten uit Stramproy en drummer Ger Joosten uit Horst, zijn net als ik helemaal idolaat van de muziek van de Ierse band. Ze staan ermee op, en gaan ermee naar bed.

In 2019 gaan deze rasmuzikanten met hun U2-passie op avontuur. In het theater. Hun professionele theatertour begint in Sittard, en doet vervolgens nog zes andere schouwburgen in Nederland aan. Niet alleen met muziek van U2, maar ook met anekdotes en filmfragmenten, waarin met humor ook de speciale band die Nederland met Bono, The Edge, Adam Clayton en Larry Mullen jr. heeft, wordt beschreven. Ze maken er écht een mooie show van. Alle grote hits uit ruim 30 jaar U2 komen voorbij, afgewisseld door enkele onbekendere muzikale pareltjes van de band.

LikeU2 wil zijn show, waaraan momenteel met hart en ziel is – en wordt – gewerkt, natuurlijk graag opvoeren voor volle zalen. En daar ga ik mede voor zorgen. Tenminste, dat is wel de bedoeling. Ik ga mijn beste pr-beentje voorzetten en zeg tegen u: pak uw agenda erbij en noteer ‘U2-The Dutch Connection op 2 februari in Schouwburg De Domijnen in Sittard. Ik ben erbij!’ Mocht die datum niet lukken, pak dan uw koffers voor het beleven van deze unieke muzikale U2-reis in een van de volgende theaters: Valkenswaard (22 februari), IJsselstein (23 februari), Winterswijk 6 april), Lochem (20 april), Venlo (25 april) of Papendrecht (24 mei).

Wordt het ‘With Or Without You’?

http://www.youtube.com/watch?v=2BPMgEYw9c0

http://www.like-u2.com