Politiek eitje

Het is pas Pasen 2017, maar in de hoofdkwartieren van de lokale partijen wordt al stevig gewerkt aan de plaatselijke verkiezingsprogramma’s en de kieslijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

Commissies buigen zich over de onderwerpen die in het verkiezingsprogramma moeten worden opgenomen. Wat zijn gemeentelijke items waarmee we de kiezers naar onze partij kunnen trekken? En wie zetten we op de onze kieslijst? En op welke plaats?

De eerste persberichten en uitnodigingen van politieke partijen zitten alweer in mijn digitale postbakje. Of ik naar de uitreiking van een bloemetje aan een op en top vrijwilliger wil komen? Of ik verslag wil komen doen van een spreekuur? Of ik ‘in’ ben voor een gesprek met de wethouder? Ja, het vierjaarlijkse flirten is weer begonnen…

‘Politiek is onbegrijpelijk!’, zei een inwoner van Vierlingsbeek deze week nog tegen me. ‘De taal van politici is onduidelijk, zo wollig’, zo luidde zijn kritiek. Ik kon hem geen ongelijk geven. Vaak bestaan politiek getinte ‘persberichten’ uit warrig in elkaar geflanste stukjes tekst, boordevol vage woorden als ‘strategie’, ‘democratische vernieuwing’, ‘burgerparticipatie’ en ‘leefbaarheid’.

Sommige woorden helpen de lezer van de regen in de drup. Wat moet de burger denken van een plan om de leefbaarheid in een dorp te verbeteren? Is het goed voor de klant als een bedrijf duurzaam onderneemt? Waarom is een laagdrempelig ziekenhuis goed voor zijn patiënten?

Mijn gratis advies aan politieke partijen die momenteel druk bezig zijn met hun campagne, is simpel. Wil je als partij de kiezer wel aan de hand nemen? Schep dan duidelijkheid en zeg zo concreet mogelijk wat je bedoelt.

Het ontbreekt veel politieke partijen, zeker lokaal, aan een goed doordacht pr- en communicatieplan, waarin de combinatie wordt gezocht tussen print, tv en social media. Hoe bereik je de jeugd? Hoe bereik je zwevende stemmers? Hoe maak ik een inhoudelijk sterk persbericht? Hoe win je de politieke strijd?

Samenvattend: hoe zorg je ervoor dat je campagne niet bij flirten blijft, maar in échte liefde eindigt?

De vraag stellen, is ‘m beantwoorden…

Fijne paasdagen!